Review Ford Mondeo MK5 2018 Titanium 2.0 TDCI 180 CP AWD Powershift

Este al 4-lea Ford pe care il detin si, spoiler alert, este singurul de pana acum care m-a dezamagit. Masina a fost cumparata de noua si o folosesc de cam un an jumatate, timp in care am parcurs mai bine de 30.000 km. Nu o sa insist prea mult pe lucrurile bune pentru ca sunt evidente, o sa pun accent pe lucrurile la care nu ma asteptam.

 

Descrierea masinii

Masina este un Ford Mondeo Mk5 fabricat in septembrie 2018 cu motorul 2.0 TDCI (diesel) de 180 CP cu tractiune integrala AWD cuplat la o cutie automata Powershift cu 6 viteze.

Nivelul de echipare este Titanium si ceva optionale. Pe scurt, dotarile masinii sunt urmatoarele:

  • Faruri LED automate adaptive cu faza lunga automata
  • Pilot automat
  • Ford Sync 3 cu Android auto si Apple CarPlay
  • Senzori parcare spate si camera spate
  • Bordul este digital
  • Asistent la pastrarea benzii de mers, sistem de monitorizare unghi mort, detectie semne de circulatie

Ce nu are masina asta si mi se pare ca ar fi trebuit neaparat sa aiba orice masina in 2018 sunt senzorii de parcare fata, un sistem de franare automata si parbriz incalzit.

Lucruri neasteptate negative

Consumul este mai mare decat ma asteptam de la un diesel chiar daca masina este una mare si cu tractiune integrala. Pe acelasi regim de mers consumul este cu aproximativ 35% mai mare fata de focusul pe care il aveam inainte care avea tot un motor de 2l diesel. In Bucuresti cred ca ajung sa consum in jur de 12l/100km si in afara cam 6.5l/100km. Day to day am un consum de 8.4 in bord pt ca merg predominant in afara.

Bordul digital este o dezamagire din cauza faptului ca cifrele nu sunt digitale ci clasice si luminate din spate, iar asta inseamna ca bordul in sine nu se schimba foarte mult cum se intampla la alte masini unde practic il poti seta sa arate complet diferit. Din cauza formelor ciudate iluminatul cifrelor este inegal si asta e vizibil si deranjant noaptea. Nu inteleg de ce au ales varianta asta, i-a fortat si sa faca un display pe rotund care sigur a costat ceva mai mult.

De altfel intreaga ergonomie a bordului e net inferioara celei de la focus mk3. In afara de semnalele de warning e mult mai greu sa vezi cand o usa e deschisa, care e, daca e faza scurta pornita si altele. De asemenea multe optiuni sunt ascunse adanc in meniuri si daca vrei sa le vezi in timp ce mergi trebuie sa iti iei ochii de la drum, ceea ce mi se pare foate nesigur (ex: daca vrei sa vezi cine are centura cuplata sau cum se distribuie puterea de sistemul 4×4).

Sistemul de infotainment are un ecran cu o rezolutie foarte proasta. Asta face textele din waze sau google maps mult mai greu de citit si cel mai mult m-a deranjat ca este net inferior fata de display-ul din Fiesta din acelasi an, desi teoretic Mondeo e masina varf de lance. Diferenta este de la cer la pamant. Si daca tot suntem aici, toata interfata din sync 3 arata ca si cum ar fi fost desenata de un programator. E usor de folosit si clara, dar nu are nici un fel de design. Intreg sistemul audio din dotarea standard l-as clasifica drept decent, dar daca esti putin pretentios o sa fii dezamagit.

Hayonul are o forma destul de atipica pentru un hatchback si ca sa fie accesibil portbagajul trebuie sa se deschida foarte mult in sus. Asta inseamna ca exista multe parcari subterane in care mi s-a intamplat sa nu pot sa il deschid complet. E utila functia din telecomanda prin care poti sa il opresti la un anumit punct.

Unghiul de atac si garda la sol a masinii sunt gandite pentru altfel de drumuri decat cele din Romania. Distanta de la roata din fata pana la varful masinii e considerabila si asta inseamna ca sunt multe parcari subterane in care daca nu esti atent si intri prea tare o sa atingi cu bara fata la coborare. De asemenea oricand iesi de pe un drum asfaltat, garda la sol mica in combinatie cu distanta dintre roti fac dificila traversarea denivelarilor. Faptul ca are 4×4 te-ar putea duce cu gandul ca ai putea face ceva offroad, dar ar fi o mare greseala.

Dimensiunile masinii o fac greu de manevrat pe strazile de la noi si greu de parcat. Ca idee, e mai mare si decat o Skoda Superb si decat un Passat si putin mai mic decat un BMW Seria 5 sau Audi A6.

Ergonomia butoanelor de pe volan este destul de slaba. Spre exemplu butonul de resume la pilotul automat care e destul de des folosit e greu de identificat fara sa te uiti la volan.

Nu poti opri climatizarea in spate, mi s-a intamplat sa inghete de frig pasagerii din spate la un drum mai lung si efectiv nu ai ce sa faci. Si cu aerisirile inchise tot mai iese aer rece. Cred ca e o problema daca ai copii.

Manevrabilitatea este de departe cea mai mare dezamagire pentru mine la aceasta masina si motivul principal pentru care nu imi place. Am avut 5 Forduri pana acum si toate se conduceau extrem de bine. Toate iti puneau un zambet pe fata cand erai pe un drum cu viraje. Ei bine, Mondeo nu mai e la fel. Masina are un ruliu considerabil pe curbe si nu mai ai aceeasi siguranta. De asemenea, directia mi se pare mult prea usoara. Imi e greu sa explic ce nu e in regula, cert e ca nu am sentimentul de siguranta pe curbe pe care il am in orice alt Ford cu care am mers pana acum. Sentimentul de distractie e inlocuit cu unul de frica cand impingi masina la limite. Am citit multe review-uri cu masina asta si nu am gasit nici unul in care sa spuna cineva asta si nu inteleg de ce. Ajuta la acest capitol tractiunea integrala in sensul ca reduce subvirarea si se simte asta cand o conduci, dar e clar ca sasiul a fost facut pentru drumuri americane.

Lucruri neasteptate pozitive

Motorul este mai bun decat ma asteptam pentru dimensiunile masinii. Nu te simti ca la curse, dar nici nu simti ca masina nu are vlaga. Te ajuta in depasiri si pante si rar am simtit nevoia de mai mult. Cu toate astea nu as lua unul mai mic.

Cutia de viteze automata schimba foarte bine si reactioneaza rapid la accelerari bruste, iar in rest foarte lin. Comparativ cu alte masini cu care am mers pana acum mi s-a parut printre cele mai bune. Au fost si momente in care am simtit nevoia sa pun masina pe manual, spre exemplu cand coboram pante cu serpentine, aveam nevoie de mai multa frana de motor. Cutia avea tendinta sa urce in treapta pentru a mentine turatia si zgomotul jos, dar asta ma forta sa franez mai tare in curbe pentru ca masina prindea prea multa viteza. Extrem de rar la viteze mici se intampla sa bruscheze violent masina. E foarte neplacut, dar realist mi s-a intamplat doar de 3 ori pana acum.

Hayonul electric e o dotare pe care nu am mai avut-o pana acum pe o masina si chiar imi place. Din pacate pe mondeo nu exista varianta de deschidere cu fluturarea piciorului pe sub bara, ceea ce inseamna ca e tot dificil sa pui lucruri in portbagaj daca ai ambele maini ocupate.

Tractiunea integrala ajuta foarte mult iarna si in curbe. E prima oara cand am o masina cu tractiune integrala si pot sa spun ca acum in sfarsit inteleg. Practic nu mai exista momente in care nu ai aderenta, plecarea de pe loc e imediata in orice conditii, nu mai conteaza ca e ud pe jos sau putin nisip, masina pleaca instant si asta iti da incredere. De asemenea, am fost surprins cat de mult se simte pe curbe. Masina porneste de pe loc cu 4×4 activat apoi duce toata puterea pe puntea fata si ocazional le cupleaza pe toate 4. Ei bine, cand esti intr-o curba si accelerezi mai tare se simte imediat cum incepe sa te ajute spatele si masina nu mai sub-vireaza. Daca la inceput mi se parea un moft inutil, acum mi se pare ca e optiune care nu ar trebui sa lipseasca de pe masina asta.

Franele sunt foarte bune. Ma asteptam ca o masina de dimensiunile astea sa fie mai greu de oprit, dar franele si cauciucurile late fac o treaba excelenta.

Confortul este mai bun decat ma asteptam si e o diferenta mare fata de un focus spre exemplu la cum se simt gropile si denivelarile. Zgomotul in interior este foarte mic la viteze legale. Nu am avut probleme sa conduc perioade lungi de timp in masina asta.

Spalatorul de parbriz are 3 duze de spalat, niciodata nu am avut un parbriz asa curat ca la masina asta.

Lane assist si detectia semnelor functioneaza foarte bine chiar si pe drumurile de la noi. Ma asteptam sa nu prea mearga avand in vedere cum sunt drumurile noastre. Realist mi se par destul de inutile la cum se conduce la noi.

Farurile adaptive cu LED lumineaza foarte puternic si acopera o mare parte din drum. Proiectoarele de ceata sunt inutile la masina asta, nu se vede nici o diferenta cand le pornesti. M-am gandit mult daca sa le pun la pozitive sau la negative pentru ca am observat ca din cauza ca sunt atat de puternice ochii ti se adapteaza si e greu sa mai vezi ce e in afara spectrului luminat. E greu de explicat, cert e ca pe faza scurta vezi foarte clar cativa metri si apoi nu prea mai vezi nimic. Asta inseamna ca uneori o sa te ia prin surpindere lucruri pentru ca le vezi fix cand iti intra in cei cativa metri. La halogen mi se pare ca apuci sa vezi mai din timp unele lucruri. Pe un drum aglomerat, coboara farurile mult si vizibilitatea devine destul de slaba. In conditii de drum liber sunt geniale. Viratul in curbe mi se pare destul de inutil, pentru ca lumina acopera oricum toata latimea drumului si farurile vireaza abia cand iei de volan. Arata cool, dar nu mi se pare ca sunt prea practice.

Sistemul Android Auto este excelent. Nu prea tine de Ford, dar e un mare plus fata de alte modele ca masina il are. Sunt multe de zis aici, dar concluzia e ca dupa masina asta nu o sa cumpar niciodata alta pe care nu e prezent.

Concluzii

Pentru mine a fost o mare dezamagire felul in care se conduce masina pe curbe si cred ca daca cineva punea alta insigna pe ea nu as fi crezut ca e un Ford. Tot timpul am crezut ca SUV-urile sunt o prostie pentru ca nu au cum sa se comporte dinamic la fel ca o masina. Acum am inceput sa inteleg de ce le cumpara oamenii. Daca dinamica nu e acolo nici la masini, un SUV are multe beneficii.

Mi se pare ca dimensiunea extrem de mare a masinii are niste beneficii in spatiu interior si portbagaj, dar avand in vedere ca mai tot timpul portbagajul e gol nu merita costul platit in dificultatea de manevrare prin oras. O chestie pe care am mai observat-o e ca oricat de mare e portbagajul el se umple cand pleci intr-o calatorie undeva. De asemenea cred ca e valabila si inversa, oricat de mic e un portbagaj poate sa fie suficient.

Overall cred ca e o masina buna iar lucurile care nu imi plac tin mai mult de preferinte personale. Daca iti place sa conduci si nu cari o gramada de chestii dupa tine masina asta nu este pentru tine. Daca vrei o masina sa te duca din punctul in A in punctul B intr-un mod confortabil e foarte ok.

Primul Mondeo a dus la aparitia termenului “driver’s car” adica o masina care ii da soferului o mare satisfactie atunci cand o conduce. Mi se pare foarte trist ca a 5-a iteratie pierde cu totul mostenirea asta si totodata un mare diferentiator fata de alte modele, ducand la o masina despre care tot ce pot spune e ca e OK. Pe piata sunt multe masini care te pot duce confortabil din A in B si e discutabil daca Mondeo face asta cel mai bine.

Published by

Overdeath

A coder in the making

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.