5 programe cu care sa iti optimizezi windowsul

Oricine a instalat un windows stie ca in momentul in care vede mesajul cu “Getting ready to start windows for the first time” te angajezi intr-o relatie de lunga durata. In mod cert nu e cel mai stabil sistem de operare si in mod cert nu e cel mai bun. Indraznesc sa spun ca de la windows 7 e cel mai frumos (macfags report in). Asa ca trebuie sa fii pregatit, munti de buguri sa infrunti, sa ai puterea sa vezi ca dimineata cand il pornesti nu mai merge desi seara mersese perfect. Trebuie sa ai arsenalul la indemana…

Autoruns.exe

bb963902.Autoruns(en-us,MSDN.10) Autoruns e un program dezvoltat de echipa Sysinternals, care a fost cumparata de Microsoft in 2006.  Oamenii astia se ocupa cu realizarea de astfel de programe inca de pe vremea in care windows 95 era la moda. Programul de fata adreseaza una din principalele cauze pentru care dureaza o vesnicie sa ti se incarce sistemul de operare si anume un numar mare de aplicatii setate sa porneasca o data cu windowsul. Ofera o interfata usor de folosit pentru oricine, pentru a opri un program sa ruleze e suficient sa ii deselectati casuta din fata.

Are si o optiune interesanta pentru noob-ul de rand si anume sa ascunda procesele semnate de Microsoft, asta inseamna ca nu vei putea opri un proces fara de care nu ar mai porni sistemul. Puteti salva o anume configuratie iar pe viitor o puteti incarca.

Click aici pentru a-l descarca: http://download.sysinternals.com/Files/Autoruns.zip

Process Explorer

bb896653.ProcessExplorer(en-us,MSDN.10) Process explorer, realizat de aceeasi echipa sysinternals, e o varianta mult imbunatatita a celebrului task manager care apare cand apasati ctrl+alt+del (ctrl+shift+esc pe windows 7 si vista). Permite vizualizarea mai multor date si organizarea proceselor e facuta sub forma de arbore astfel incat poti vedea exact cine ce proces a lansat in exacutie. Prezinta foarte multe informatii utile pentru fiecare proces in parte, un istoric al memoriei si al procesorului consumat, ce conexiuni a deschis (portul si adresa de destinatie), de asemenea in momentul in care un proces este inchis, nu dispare imediat din lista ci este marcat printr-un fundal rosu inchis. Lucru util in lupta impotriva malware-urilor care inchid si deschid foarte multe programe pentru a bloca procesorul. Daca va place aveti optiunea in meniu sa inlocuiti taskmanagerul cu process explorer.

Link download: http://download.sysinternals.com/Files/ProcessExplorer.zip

Malwarebytes Anti-Malware

Untitled-1 Unul dintre multele utilitare antispyware si antimalware disponibile pe internet. De-a lungul timpului am folosit destul de multe programe de genul asta iar toate m-au dezamagit la un moment dat. La malwarebytes apreciez simplitatea, si pentru mine este chiar un avantaj ca nu isi instaleaza un proces de monitorizare care mananca resurse de cele mai multe ori inutil. Ca si probleme detectate deocamdata nu am avut nici o problema cu el. Poate nu le curata pe toate din prima dar dupa ce dai de 2-3 ori e ok, bineinteles asta numai in cazul calculatoarelor infestate masiv (de obicei alea care au IE6 pe ele :D).  Am observat ca e eficient si impotriva virusilor care trimit mesaje pe yahoo messenger.

Link download: http://www.malwarebytes.org/mbam-download.php

Ccleaner

CCleaner1 Ccleaner este un utilitar care va ajuta sa va curatati sistemul de fisiere temporare nedorite si de asemenea curata registrii windowsului. Astfel va ajuta sa eliberati spatiu pe partitia windows-ului si va si imbunatateste viteza sistemului de operare. Il puteti folosi si daca vreti sa va stergeti urmele lasate pe calculator in urma navigarii pe internet (cache-ul browseruli, pagini navigate, cautari pe google etc.). Atentie insa la stergerea cookie-urilor pentru ca in momentul in care le stergeti toate site-urile in care aveati setat sa va tina minte username-ul si parola va vor uita.

Link download: http://www.filehippo.com/download_ccleaner

Defraggler

defraggler2 Este un utilitar nu cu mult diferit fata de disk defragmenter-ul din windows, care isi face si el treaba destul de bine, insa am tinut sa il mentionez deoarece oamenii nu stiu sau uita cat de mult influenteaza defragmentarea partitiei performantele sistemului. Pentru cei care nu au trecut inca la SSD, Hard Disk-ul este cea mai inceata unitate din tot sistemul insa este foarte accesata in timpul rularii aplicatiilor pentru ca sistemul de operare isi muta resursele necesare de pe disk in RAM. Principalul motiv pentru care oamenii nu isi defragmenteaza partitia e fie faptul ca nu stiu beneficiile fie durata operatiunii care este foarte mare. Trebuie mentionat insa ca decat prima defragmentare dupa o perioada lunga de timp dureaza mult, apoi timpul se scurteaza considerabil. Soft-ul in sine permite defragmentarea anumitor fisiere precum si programarea unui interval la care sa se efectueze defragmentarea automat. Eu unul recomand o defragmentare completa lasant calculatorul pornit pe timpul noptii]

Link download: http://www.filehippo.com/download_defraggler

 

Concluzii

Acestea sunt doar cateva programe pe care eu le folosesc si le-am folosit de-a lungul timpului. Daca le veti folosi nu inseamna neaparat ca windowsul va merge ca in prima zi, dar ar trebui sa faca o diferenta majora daca aveti un sistem foarte incarcat. Un alt lucru foarte important si neglijat de multi oameni este spatiul liber pe partitia pe care ruleaza windows-ul. In functie de versiunea windowsul si de ce programe sunt rulate in mod frecvent, spatiul liber necesar windowsului pentru a functiona corect variaza. In principiu eu recomand sa fie tot timpul macar 3-5GB liberi.

Voi ce programe folositi?

Published by

Overdeath

A coder in the making

8 thoughts on “5 programe cu care sa iti optimizezi windowsul”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.