De aproximativ 2 saptamani am intrat in posesia unui smartphone Samsung Galaxy S. E un telefon pe care mi-l doream de mult si totodata e primul telefon pe android pe care il am, pana acum fiind obisnuit cu experienta iPhone OS (iOS). Cred ca e printre putinele telefoane care au reusit sa stranga numai reviewuri pozitive pe toate site-urile de specialitate asta nu inseamna ca e si perfect… pentru ca lucru perfect nu exista. Cum in cazul genului asta de telefon software-ul inseamna totul trebuie sa mentionez ca versiunea pe care o am eu ruleaza Android Eclair (2.1), update-ul pt Froyo nefiind disponibil deocamdata.
De fapt e aproape perfect, singura problema pe care am avut-o pana acum a fost conectarea la softul de sincronizare Samsung Kies, care nu vroia sa vada telefonul. Am rezolvat totul cu un factory reset la telefon. Nu o sa discut despre datele tehnice care cred ca vorbesc de la sine.
Build quality
Aici am avut ceva emotii, chiar nu stiam ce sa ma astept de la Samsung pentru ca nu mai avusesem niciodata un telefon samsung, cu toate astea am fost placut surprins. Desi este foarte usor, telefonul se simte solid in mana. Iti da impresia ca daca il scapi pe jos nu o sa pateasca nimic. De asemenea ce m-a surprins este faptul ca nu raman foarte multe amprente pe display, iar atunci cand raman printr-o simpla stergere de tricou au disparut. Imi aminteste oarecum de displayul oleofobic de la 3GS, la iphone 3G asta era o mare problema.
Ca telefon
Principala dezamagire cand am avut iphone a fost ca desi telefonul meu stia sa faca o gramada de chestii inteligente nu era in stare sa stearga o melodie de pe telefon sau sa trimit un fisier prin bluetooth la cineva. iTunes mi se pare o unealta foarte buna pentru administrarea playlisturilor, dar vreau sa pot sa sterg si sa pun date pe telefonul meu oricand am un cablu usb cu mine. Ei bine cu Samsungul pot sa fac asta, pot sa il conectez ca dispozitiv de stocare in masa, cum poti cu aproape orice telefon, si sa imi transfer fisierele cum vreau. Pot sa trimit si sa primesc orice fisier prin bluetooth, pot sa primesc numere de telefon in format vcard prin sms, pot sa fac apeluri video si sa primesc MMS-uri.
Cu semnalul nu am avut probleme pana acum. Nu mi s-a intrerupt nici un apel si nici nu am avut parte de momente in care nu aud ce spune interlocutorul, lucru care se intampla frecvent pe vechiul telefon. Spatele telefonului nu mi se pare cel mai bun loc pentru amplasarea difuzorului pentru ca daca il tii in buzunar se pierde din volum. Mi s-a intamplat sa nu aud unele notificari. Desi are 5 megappixeli camera nu este dintre cele mai bune. Conditiile in care scoate poze bune sunt destul de rare, in general afara sau inauntru daca este lumina suficienta. Permite destul de multe setari, inclusiv face detect si focalizare pe zona selectata cu degetul.
Pentru mesaje si e-mailuri se poate folosi tastatura swype, care practic in loc sa apesi pe fiecare buton in parte trasezi o linie cu degetul care le uneste pe toate iar apoi softwareul anticipeaza ce vroiai sa scrii pe baza unui dictionar. Softul este atat de bun incat traseul pe care il faci poate sa nici nu atinga unele butoane iar acesta ghiceste cuvantul pe care vroiai sa il scrii. Asemanator T9, in cazul in care gaseste mai multe posibilitati te intreaba. Nu este nevoie nici macar sa mai apesi pe spatiu, totul merge de la sine.
Ca smartphone
Cel mai important lucru al unui smartphone este sistemul de operare. Desi Android a progresat incredibil de repede pot sa spun ca inca nu e la fel de robust ca iOS. Se mai agata din cand in cand, mai trebuie sa ii mai dai cate un restart mai are momente in care pentru cateva secunde nu raspune la comenzi. La iOS parca erau mult mai rare. Asta poate si pentru ca eu nu folosesc ultima versiune. Eu sunt abia la 2.1 iar Google se pregateste sa lanseze 2.3 in lunile urmatoare. Ca si feeling imi aminteste foarte mult de iOS si cred ca cei de la Apple chiar au dreptate sa ii dea in judecata pe toti. Ei au pionierat telefoanele si multe din invataturile lor se gasesc atat pe telefoanele cu android cat si pe cele cu symbian. Invataturile apple impreuna cu libertatea unui sistem deschis cum este android reprezinta o combinatie ce pe viitor se va dovedi fatala pentru iPhone daca nu se schimba ceva. Tocmai faptul ca este un sistem deschis iti permite sa instalezi aplicatii care pe iphone nu le-ai putea instala decat dupa jailbreak.
Imi place posibilitatea de a sincroniza telefonul cu contul google si facebook. Astfel pot sa sun direct oamenii care si-au completat numarul de telefon in profilul de facebook. In rubrica de contacte imi apar informatiile din contul lor si pot vedea ultimele update-uri postate de ei precum si pozele lor. De cand mi-am luat telefonul nu mai ratez nici un e-mail. Google talk ruleaza ca un serviciu de sine statator in sistem asa ca pot vorbi cu oricine are cont pe google talk practic la fel cum i-as scrie un sms.
Toate notificarile sunt stocate intr-o bara speciala, o abordare mult mai buna decat la iOS. Practic pot oricand vedea intr-un singur loc cate mailuri am primit, SMS-urile primite, mesajele de pe facebook, twitter, google talk iar apoi printr-un singur click.
Multitasking-ul din android este un multitasking adevarat, nu app-switching cum este in iOS si asta are si parti bune si parti rele. Cred totusi ca pentru majoritatea oamenilor abordarea apple este mai buna. Intr-un multitasking adevarat trebuie sa ai grija pentru ca o aplicatie lasata pornita iti poate termina bateria si traficul de internet. In market exista aplicatii care iti permit sa setezi un anumit interval la care sa omoare toate aplicatiile care ruleaza in fundal. Bineinteles poti seta exceptii.
Android Market-ul este departe de AppStore din iOS si cred ca o sa mai treaca ceva timp pana sa ajunga la acelasi nivel. In Romania deocamdata nu se pot vedea decat aplicatiile free iar informatiile despre ele in general nu sunt la fel de clare. Categoriile parca nu sunt la fel de bine structurate. Cu toate astea multe din aplicatiile platite din AppStore se gasesc in varianta free pe android sustine prin anunturi publicitare care dispar atunci cand opresti conexiunea la internet. Imi place ca pot sa descarc si sa instalez mai multe aplicatii in acelasi timp. Per total pot sa spun ca am gasit cam orice aplicatie pe care mi-o doream. Parerea mea e dacaca appstore ar fi de 10 atunci market ar fi de 8 la ora actuala.
Bateria
Bateria e probabil lucrul care trage cel mai mult in jos piata telefoanelor mobile. Un procesor puternic automat consuma mai multa baterie si degeaba ai procesor puternic daca nu il poti folosi.
La Galaxy S lucrurile stau mai bine totusi, desi are un ecran de 4”. Impreuna cu programele advanced task killer si juice defender am reusit sa obtin o durata de viata de 2,5 zile in conditiile in care ma mai jucam si angrybirds o jumatate de ora minim in fiecare zi, internetul (3g+wifi) si gps-ul activat tot timpul dar administrat de juice defender (cat timp telefonul e in stand by porneste internetul timp de 1 minut la fiecare 15 minute pentru e-mailuri si alte sincronizari) + 20-30 de minute convorbiri.
Concluzia
Eu unul sunt foarte multumit de alegerea facuta. Nu stiu daca l-as recomanda ca un upgrade celor care au iphone acum pentru ca le-ar lua ceva timp sa se obisnuiasca din nou cu libertatea de a face ce vrei tu cu device-ul tau, inclusiv libertatea de a instala aplicatii malitioase. E asemanator dar diferit, si asta se simte la fiecare click.
Dupa cat ai scris se vede cat de mare fan esti ! Si mult si bine !
Sa-l stapanesti sanatos si sa NU-l scapi din mana !
Mersi! Am încercat chiar să nu intru în detalii inutile și să mențin postul cât mai scurt :)
Sincer nu as fi banuit c aun factory reset ar rezova probelema, eu aam asteptat la telefonul meu samsung 3 luni pana a aparut softul care sa il recunoasca.
In curand o sa-mi achizitionez si eu acest telefon. L-am vazut la un prieten si e bestial.
Partea cu tastatura swype n-o stiam. Multumesc.