Sfaturi pentru soferi incepatori de la un sofer incepator (in oras, vara)

Am permis de conducere de 2 ani jumate. A fost printre primele beneficii de care m-am bucurat cand responsabilitatea proprilor actiuni s-a ridicat de pe umerii parintilor si a cazut pe umerii mei. A fost greu la inceput pentru ca in general cele 2 ore pe zi care le petreci cu scoala sunt de fapt 1,5 ore. Instructorii sunt preocupati sa te ajute sa treci examenul si nu sa te pregateasca pentru problemele cu care te confrunti in trafic. Aglomeratia ii face pe ceilalti soferi sa isi piarda rabdarea si sa uite ca a fost o vreme cand aveau si ei lamaia in geam.  In continuare va prezint o serie din lucrurile pe care le-am invatat in acesti 2 ani jumate. Deocamdata pentru condusul in oras.

La inceput nu merge decat pe strazi cunoscute

Nu te aventura in locuri noi pana nu stapanesti bine masina si nu stii sa iti dozezi atentia corespunzator. Un drum pe care nu ai mai fost pana acum presupune sa fii atent la incadrare, semne de circulatie, treceri de pietoni. O sa iti fie greu daca tu esti cu ochii la turometru cand pleci de pe loc.

Daca nu esti sigur pe tine opreste-te

Daca spre exemplu esti pe un drum cu 2 benzi dar pe o banda sunt parcate masini. Iar observi ca la un moment dat apare o masina din fata iar tu nu te simti capabil sa treci cu masina pe langa masina lui fara sa le atingi pe celalalte, fa-i semn cu farurile. Eventual coboara geamul si roaga-l sa iti faca loc. O sa fie mult mai nervos daca ii zgarii masina

Daca nu esti sigur pe distanta dintre tine si un anumit obiect cand faci o manevra de parcare opreste, trage frana de mana, da-te jos si uita-te. Asa vei invata sa aproximezi distantele. Daca ti-e “naspa” ca o sa rada prietenii tai de tine, imagineaza-ti cum ar rade daca ai lovi masina.

Dupa fiecare parcare fa-ti o autocritica si fa un bilant al riscurilor la care se expune masina in care esta parcata acum. Daca masina este parcata prea stramb exista un mare risc sa ti-o zgarie un cascat. Daca este un rand de masini si masina ta este parcata in capatul lui, riscul sa o gasesti zgariata este foarte mare. Daca nu esti multumit de felul in care ai parcat, parcheaza din nou. Data viitoare o vei parca mai bine.

Nu ii lua in seama pe “prietenii” tai

Nu te lua dupa indivizi care vor sa iti impinga limitele. Fa ce stii sa faci si invata lucruri noi in siguranta

Daca mergeti mai multe masini in gasca nu te lua dupa ala din fata ta. Cand vine vorba de condus pe drumuri publice nu exista oameni mai talentati sau nu. Pe drum singura diferenta dintre un sofer bun si unul prost e experienta si atentia. Asa ca mergi in ritmul tau chiar daca nu te tii dupa ala din fata. O sa vina vremea cand o sa mergi la fel ca el.

Semnalizarea e sfanta

E bine sa iti impui ca scop sa nu faci nici o gresala dar sa fii constient ca nu o sa il atingi niciodata.  Asa ca probabil cel mai bun sfat pe care ar putea sa ti-l dea orice sofer este acela sa semnalizezi tot timpul. Pentru ca in cazul in care faci o gresala ceilalti sa aiba idee despre ce ai vrea tu sa faci si sa iti salveze pielea. Sa nu te bazezi niciodata pe asta, dar daca deja ai comis-o nu prea mai ai alta alternativa.

Daca nu ai vizibilitate nu te misti

Din pacate asta e o lectie care am invatat-o pe piele mea. Daca ti-e lene sa astepti sa se dezabureasca geamurile sau sa cureti zapada/apa de pe ele o sa lovesti masina sau mai rau un om. Daca nu as fi vazut cu ochii mei nu as fi crezut cand un nene cu un golf 3 nu a curatat zapada de pe luneta si cand a iesit cu spatele a luat pe sus o batrana cu fulgi cu tot care se zbatea si tipa sa o auda.

Intotdeauna te apropii de trecerile de pieton cu piciorul pe frana

Intre blocuri sau in apropierea zonelor de joaca ale copiilor nu treci de 20

Siguranta e pe primul loc

Soferul incepator tinde sa fie mai preocupat de felul in care conduce decat de siguranta lui si a celorlalti participanti la trafic. E cu ochii dupa schimbator, turometru etc. si asta pentru ca trebuie sa fie atent la foarte multe lucruri si nu stie cum sa isi dozeze atentia. De asta cred eu ca trebuie sa iti stabilesti liste de prioritati pentru fiecare manevra. O sa zici ca e la mintea cocosului sa iti spun ca daca ai de ales intre a da intr-o groapa si a lovi  un om sa dai intotdeauna in groapa dar este posibil ca fiind foarte stresat dupa ce ai facut cateva greseli si ti-ai luat cateva claxoane sa nu mai gandesti limpede. Asa ca e bine sa iti stabilesti o lista de prioritati pentru fiecare manevra.si sa o respecti cu sfintenie si daca la un moment dat nu poti sa o respecti anulezi manevra sau franezi.

Spre exemplu in cazul meu la depasiri am urmatoarea lista de prioritati:

  • Ma asigur in oglinda din stanga
  • Ma apropii de axul drumului fara sa il depasesc
  • Verific daca distanta fata de automobilul din fata imi permite destula vizbilitate pentru a face depasirea, daca nu imi permite incetinesc
  • Verific daca nu se apropie alta masina de pe contrasens sau daca nu urmeaza o curba
  • Ma asigur din nou in oglinda sa vad daca nu s-a angajat altcineva in depasire si pun semnal stanga
  • Daca situatia a ramas ok in fata ma inscriu in depasire

Patrunderea de pe un drum lateral cand vrei sa virezi dreapta

In lege scrie ca trebuie sa te opresti acolo unde ai vizibilitatea cea mai buna, insa asta ar fi valabil daca s-ar respecta legea in privinta parcarilor. In realitatea insa tu nu o sa ai vizbilitate decat cand esti cu botul masinii jumate pe banda. Daca ai ghinionul ca exact atunci sa vina o masina, sau mai rau o motocicleta, deja ai facut cel mai comun tip de accident din Romania. De asta eu recomand ca intr-un astfel de caz opresti pana la linia imaginara descrisa de trotuarul strazii pe care vrei sa intrii. Apoi te apleci cat mai mult si cu ochii in stanga, inaintezi cate putin, cate putin, pana ai vizibilitate sau pana a oprit unul sa te lase sa treci. Nu uita de cei care pot veni din dreapta si vor sa intre pe strada de pe care iesi tu. Incercand sa ii eviti poti urca cu rotile din spate pe trotuar.

Doar pentru ca unul de pe strada pe care vrei sa intrii a semnalizat ca intra pe strada de pe care vii tu nu inseamna ca e ok sa te inscrii in circulatie. Asta pentru ca in acel moment unul din automobilele din spate se poate angaja in depasire.

Intr-un articol viitor va voi prezenta sfaturile mele pentru condusul in afara localitatii. Daca aveti chestii de adaugat sau am gresit ceva va rog sa ma corectati :)

Published by

Overdeath

A coder in the making

32 thoughts on “Sfaturi pentru soferi incepatori de la un sofer incepator (in oras, vara)”

  1. SI SA NU TE PRIND PE STRADA IN PULA MEA! STAI DREQ IN CASA CA TOT TIMPUL FUTI CIRCULATIA!

    1. foarte bune sfaturile.multumesc!numai prostii nu primesc sfaturi.limbajul folosit de unii este sub orice critica.needucatii fac praf lumea si soseaua.trist Romania de azi!

  2. felicitari pentru articol!sunt sofer incepator si am inceput cu un instructor in dreapta primele ore de condus. sunt o persoana matura si constienta de necesitatea respectarii regulilor de circulatie.am multe conflicte de idei cand instructorul spune ca merge si ceva in plus la viteza.imi place ce scrii apropo de scopul propus sa nu gresesc:nu se poate realiza dar este bine sa existe in plan mental.multumesc pentru toate sfaturile!

  3. Salut, Andrei!
    Ti-am citit articolul foarte interesant.
    Eu mi-am luat carnetul pe 27 August 2010
    Si sunt proaspat incepator si am vut o problema la o parcare unde masinile erau parcate in lung la bordura pe dreapta.
    Eu am intrat cu fata si am aliniat-o cu spatele in lung numai ca am apreciat gresit distanta si am dat mai mult inapoi decit trebuia si am atins cu bara din spate alta masina stationata.
    Nu am patit nimic la bara din spate cu numarul si nici masina pe care am atins-o nu a avut nimic era o dacia 1310 veche.
    Precizez ca eu am un Logan si am avut o problema nu m-am uitat in spate sa imi dau seama de distanta.

    1. Salut Alexandru!
      Daca nu a patit nimic masina atinsa cred ca e ok. Daca totusi masina pe care o atingi prezinta zgarieturi in urma impactului e de bun simt sa iti lasi datele de contact pentru a ii da proprietarului masinii lovite asigurarea. Majoritatea insa nu fac asta niciodata, eu mi-am gasit masina cu bara rupta in parcare si nici urma de date, asa ca asta depinde mai mult de om.
      E destul de dificil sa intrii cu fata la o parcare laterala pentru ca ai nevoie de mult spatiu pentru a o alinia corespunzator. Mai bine intrii putin sa ocupi locul apoi cand se elibereaza traficul iesi si faci parcarea paralela cu spatele. Daca totusi vrei sa intrii cu fata uneori te ajuta daca intrii mai din ascutit si te urci cu o roata pe trotuar.
      Bafta si multi km fara incidente!

  4. Nu mai sunt de mult incepatoare si pot spune ca am oarece experienta de viata si in ale sofatului.Dar am citit cu interes articolul si mi-am amintit de acea perioada,de instructorul meu cu rabdare cat China,de micile incidente…Am primit multe sfaturi si inca primesc,nu refuz niciunul,le tin minte si au fost situatii cand mi-au fost de folos.La randul meu,neuitand inceputurile,incerc sa ajut,sa sfatuiesc,sa protejez incepatorii.Drum bun si fara accidente,tuturor,incepatori sau nu!

    1. buna felicia eu ma numesc teo si as dori cateva sfaturi despre conducere.eu fac scoala de soferi pe logan am facut decat 4 ore de conducere si nu reusesc sa imi stapinesc piciorul pe ambreiaj cu plecarea de pe loc si mi se mai pare cam dificil prin oras unde sunt treceri de pieton semafoare sens giratoriu ca trebuie sa apesi ambreiaju apoi frana apoi sa schimbi viteza apoi sa apesi usor acc. si nu reusesc sa stapinesc bine picioarele .ce sfat imi poti da .multumesc.

      1. Pana la urma care a fost solutia ta? Vreau sa ma apuc de scoala si am aceeasi problema…cum naiba sa fac sa nu calc in trepte??? iti sprijini genunchiul? ce trebuie facut sa fie mai usor…mai smooth…poate imi da si mie careva un sfat.
        Apropo, mi-a placut postare, chiar folositoare :)

  5. salut tuturor…am permis din 3 septembrie 2010 …precizez ca sunt din iasi sh circul toata ziua cu masina ( un logan 1.5dci stock ) da nu am avut niciodata nicio problema ….bafta la toti si sa ne vedem pe strada :P

  6. Am permis din martie 2010 dar am condus cu pauze si doar cu sotul meu in dreapta. Nu am suficinet curaj sa pornesc singura, mai ales ca sotul meu mai tot timpul are ceva de criticat; la inceput ma stresa rau. In ultima vreme nu am mai avut comentarii dar nici multumit pe deplin nu este. Sunt constienta ca trebuie sa-mi fac curaj sa conduc singura; am luat permisul tarziu, la 40 de ani si recunosc ca sunt extrem de precauta, nu mai am avantul tineretii… l-am luat atat de tarziu, intr-un moment cand lucrurile erau tulburi la locul meu de munca si voiam sa am un atu in plus in caz de schimbare.
    Briefly, in sinea mea nu cred ca sunt asa catastrofica la volan, e singurul lucru care ma incarca de o altfel de adrenalina, una pozitiva. Imi place sa simt masina, e ca o fiinta, cand sunt inauntrul ei, mangai cu privirea tot interiorul, ma simt una cu ea; e ca un parteneriat frumos, are grija de mine daca am grija ce fac…
    Nu am scris ca vreau vreun sfat dar m-am simtit bine sa pot spune aceste lucruri cuiva care le-ar intelege.
    Sa aveti numai zile cu soare!

    1. O persoana sacaitoare , cicalitoare care nu ii mai tace gura in dreapta unui sofer incepator este un pericol !!!
      Va doresc tuturor DRUM BUN …. fara nici un fel de eveniment rutier .

  7. As mai avea o idee de adaugat, din propria-mi experienta : daca in fata ta e o masina ceva mai mare, care merge foarte incet [pe o panta ascendenta, spre exemplu] si-ti da semnal dreapta ceea ce-n limbaj de sofer se traduce ‘depaseste-ma’, daca nu ai vazut cu ochii tai ca poti sa depasesti, nu o face. Nu te baza pe cel din fata ta.

  8. In ceea ce-i priveste pe frustratul ala cu nume original si agresiv [volvo], e musai ca orice padure sa aiba si uscaturile ei. Altfel nu e o padure :)

  9. Am citit toate comentariile si parerile postate si am o nelamurire legata de termenul “incepator”. Am permis de 10 ani, dar nu am avut niciodata o masina personala, iar acest lucru a facut ca dupa atata timp sa nu acumulez decat vreo 2-3 sute de km la volan, facuti cu masinile unor prieteni, din cand in cand. In aceasta toamna sper sa reusesc sa-mi iau prima masina personala :D. Intrebarea mea este: ma pot considera sofer incepator, chiar daca am permisul de 10 ani? Mai concret, sunt obligat sa port acele insemne galbene destinate incepatorilor? Banuiesc ca termenul incepator se refera la experienta si nu la perioada de cand esti sofer. Astept parerile voastre.

  10. La jumatatea lui Decembrie imi dau jos bulinele de incepator si am facut aproaape 12.000 km ,recunosc ca eram inebunit dupa masina .Dupa ce am luat examenul la proba practica la vreo 5 zile mi-am cumparat si masina in ziua urmatoare am primit permisul prin posta Romana .Cand am plecat la drum singur ma simteam foarte ciudat …singur in masina conducand pe un drum public prin trafic era ceva foarte nou pentru mine acum nu mai am probleme sint acomodat ..singura problema este cu benzina care se scumpeste tot mai mult !!! Va doresc tuturor DRUM BUN si mare ATENTIE ca vine iarna !!!

  11. felicitarii pt articol e betob pt un sofer care vrea sa devina un sofer bun.ma bucur ca l-am citit.e super bun.

  12. Ba drogatule nu cred ca tu sti ce e ala permis de conducere probabil ca ai scuter si esti in sevraj si visezi la volvo daca na-i ajuns la puscarie pina acum sigur ajungi mergi pe mina mea

  13. Eu am carnet de do ani, dar nu am condus. Mi-e foooooarte frica si sotul nu ma incurajeaza, ii e frica ca-i strc masina. As vrea sa reusesc sa conduc. Ce ma sfatuiti?

    1. Draga Delia,
      am trecut exact prin aceleasi temeri ca si tine. Aveam permis dar conduceam doar cu sotul meu in dreapta (care evident avea de comentat mai tot timpul) si cu pauze. Tot el a fost insa cel care mi-a spus, gata de maine pleci singura! In ziua aia am tremurat si imi clantaneau dintii la propriu, m-am perpelit toata noaptea dinainte, dar asa a fost cel mai bine! Am avut si inca am un fior cand ma urc la volan, conduc singura cam de 9 luni. Insa asa am realizat ca solutia cea mai buna si care te ajuta ca viitor sofer, este SA FII SINGUR IN MASINA! Si eram de parere ca e mai bine sa fie cineva langa tine, dar lucrul asta nu face decat sa intarzie formarea ta ca sofer. Nu ai cum sa strici masina, stii ce ai de facut, esti atenta, cunosti regulile. Incepi cu un traseu cunoscut, eu asa am facut. Cunosc 4 trasee (servici dus intors 2 variante, benzinarie, shopping :) ) si usurel si cu rabdare mai adaug la palmares. Si am mai descoperit ca e bine sa conduci cursiv, fara pauze prea mari, altfel iti iesi din mana cel putin cand esti un fel de incepator. In fiecare zi inveti ceva in trafic.
      Asa ca bafta si sus inima!

  14. ieri mi-a venit si mie permisul…. dupa 21 de ani de asteptare:D
    e important sa folosesti o singura masina pana te inveti. eu la scoala am facut primele 10 sedinte pe un cielo benzina si dup-aia restu pe agila diesel… si mi-a fost greu primele 4-5 sedinte pana m-am invatat cu opelul.
    si e adevarat partea cu pauza… eu am luat o pauza de la scoala de vreo luna si cand am revenit nu mai stiam nimic.
    si mai e o chestie. sa nu faceti scoala pe masina mai buna decat aveti sau intentionati sa va luati… cam in situatia asta sunt eu… cand sa bag si eu masina in curte cu spatele(care o lasase tata afara) am simtit lipsa servodirectiei:p cu toate ca masina aia am condus-o de cand aveam 14-15ani.

  15. Salut! Sunt elev la scoala de soferi, pana acum am avut 3 sedinte de conducere. A zis instructorul ca de data viitoare ma baga la oras, si eu am o problema cu orasul….ma emotionez, ma pierd…nu stiu cum sa zic. Chestia e ca trebuie sa fiu atent la toate masini, pietoni, turatie, viteza, dai cu frana/ambreaj/acceleratie si mai e ideea ca eu nu simt acceleratia. Adica daca sunt atent la mediu (masini,pietoni..etc) nu mai sunt atent la masina si viceversa. Nu stiu ce o sa fac…..Sfaturi?

  16. La apropierea de trecerea de pietoni cred ca este mai bine sa eliberezi acceleratia cu ceva distanta inainte !

  17. Salut, te rog sa imi dai un sfat in legatura cu condusul. Cand sunt in curbe am impresia ca am viteza prea mare si nu voi putea sa iau curba si ma voi duce in sant, dar de fiecare data imi iese, ce sa fac in aceasta privinta?

    1. Ai putea sa te uiti la urmatoarele semne:
      – Se inclina capul catre exteriorul curbei? Daca da, atunci condusul tau este stresant pentru pasageri. Nu existi la raliu, pasagerii nu au casti care sa-i protejeze de un cap in geam. Redu viteza chiar daca masina pare stabila la viraj si nu scartaie cauciucurile pe astfalt
      – Daca scartaie cauciucurile din cauza fortei laterale din viraj, mergi prea repede. Masina mai poate putin, dar esti la limita. Nu are sens, nu esti la raliu.

  18. Articolul dv este f interesant.teoretic toate bune si frumoase dar in practica se schimba totul radical.prudenta,respectul in trafic,eficienta timpului de condus este cheia succesului,de asemenea respectare cu strictete a directivei muncii si regulamentelor de condus,fara magnetii si alte mijloace de trisare,trebuie sa te gindesti permanent la ceilalti conducatori auto,ochi in oglinzi,si aparetele de masura ale camionului,trebuie sa intuiesti intentiile celorlalti conducatori auto sa fii pregatit pt ce e mai rau.Atentie mare la camion inainte de plecarea in cursa,nu verificati superficial tir-ul,nimeni nu doreste sa vada camioane cu rotii explodate sau ramase de motorina.La angajare nu va duceti la pomul laudat adica firme mari,feriti-va de agentii si promisiuni desarte,de preferat firme mici cu oameni parolisti la salariu,Cine va duce cu presul din prima nu se schimba,nu tolerati neplata la timp,nu faceti compromisuri cand e vb de salariu in felul asta se strica piata muncii.Trebuie sa va impuneti nu acceptati nimic ilegal din partea sefilor.Regulamentul e facut pt toata lumea nimeni nu e deasupra legii.Daca aveti abateri la timpul de condus sau odihna si sunteti opriti in28 de zile firma plateste dar stati linistiti ca o sa va opreasca bani din salariu de aceea nu se accepta manipularea tahografului indiferent de amenintarile dispecerilor sau sefului.succes

    1. Si inca un lucru. Poate pentru avansati:

      Cand esti langa un tramvai oprit in statie fara refugiu si esti oprit langa vatman, adica in fata, iar trecerea de pietoni e chiar in fata masinii tale, nu astepti sa inchida tramvaiul usile si o pornesti (ca la codul rutier) ca poti UCIDE un pieton fara minte care a zbughit-o la propriu pe trecerea de pietoni, desi are rosu si iti sare in fata masinii de dupa tramvaiul care da sa porneasca.

      Vatmanul opreste brusc vazand pietonul intr-o fractiune de secunda in fata lui, dar tu nu mai ai timp sa opresti masina care a pornit deja…..

      Iar ca pietoni nu va aventurati sa traversati repede pe zebra desi tocmai s-a pus rosu pentru pietoni si mai ales cand aveti in fata trecerii de pietoni un tramvai oprit, pentru ca nu stiti ce masina e langa tramvai si cand trece peste voi REGULAMENTAR @!!!!!

  19. Si inca un lucru. Poate pentru avansati:

    Cand esti langa un tramvai oprit in statie fara refugiu si esti oprit langa vatman, adica in fata, iar trecerea de pietoni e chiar in fata masinii tale, nu astepti sa inchida tramvaiul usile si o pornesti (ca la codul rutier) ca poti UCIDE un pieton fara minte care a zbughit-o la propriu pe trecerea de pietoni, desi are rosu si iti sare in fata masinii de dupa tramvaiul care da sa porneasca.

    Vatmanul opreste brusc vazand pietonul intr-o fractiune de secunda in fata lui, dar tu nu mai ai timp sa opresti masina care a pornit deja…..

    Iar ca pietoni nu va aventurati sa traversati repede pe zebra desi tocmai s-a pus rosu pentru pietoni si mai ales cand aveti in fata trecerii de pietoni un tramvai oprit, pentru ca nu stiti ce masina e langa tramvai si cand trece peste voi REGULAMENTAR @!!!!!

  20. Explici f.f.fain.Sa mai revii si cu alte comentarii…de ex.cind opresc ies din o str.secundara in principala ma pierd si apas ori pe accelerazie ori pe frina …te rog sa-mi explicimai babeste cu pedalele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.