Explozia gadgeturilor mobile. Un nou trend sau chestie de moment?

Aparitia sistemului de operare Android le-a permis dezvoltatorilor hardware sa ofere gadgeturi mobile care din punct de vedere al performantelor sa concureze cu device-uri premium la preturi mult mai mici. Pentru firme precum Samsung, LG, HTC , desi toti ofera o personalizare a sistemului, asta s-a tradus in mai putini bani investiti in dezvoltarea de software si mai multi bani investiti in creearea de hardware care sa puna cat mai bine in practica dotarile oferite de sistemul de operare. Iar asta cred eu ca este motivul pentru care in ultimul timp am vazut telefoane cu procesor dual core (LG Optimus 2X) precum si anuntarea procesoarelor Quad Core pentru device-uri mobile. Intrebarea mea este unde o sa se opreasca?

Majoritatea gadgeturilor mobile in momentul de fata sunt “propulsate” de procesoare de 1-1.2 ghz. Primul pas in fata de la aceasta valoare a fost facut de LG cu modelul Optimus 2X care ofer pentru prima oara un procesor Dual Core intr-un device mobil cu fiecare dintre core avand 1.2 GHZ. Telefonul ar trebui sa fie disponibil incepand de luna asta in Europa. Problema este ca desi are un procesor dual core bateria este in continuare un Li-Ion de 1500mAh.

Din experiena proprie pot spune ca o baterie de 1500mAh nu este suficienta nici pentru un device de 1ghz cu un singur core. Pe galaxy-ul meu daca il folosesc in continuu pe 3G in activitati care folosesc intens internetul in 5-6 ore e goala bateria. Sunt sigur ca pe LG-ul dual core nu o sa tina mai mult, oricat s-ar lauda nVidia ca procesorul Tegra 2 are functii avansate de economie a bateriei. La smartphoneuri e o problema mai delicata decat la alte deviceuri pentru ca daca ti se termina bateria la tableta, o lasi jos si asta e nu te mai joci pe ea. Telefonul insa e indispensabil. Nu ai de unde sa stii cand se intampla ceva si ai nevoie sa suni la salvare.

Problema bateriilor e valabila si pentru masinile electrice. Majoritatea celor care au fost anuntate pentru 2011 au portbagajul plin de baterii. Pe langa faptul ca pierzi din spatiu mai creste si greutatea masinii. De asemenea daca acum sa faci un plin de motorina dureaza cateva minute, sa incarci o astfel de baterie tine cateva ore. Si ce se intampla daca te duci la statia de incarcare si cineva deja foloseste “pompa” pt urmatoarele ore? In privina ultimelor aspecte Renault ofera o posibila solutie. Practic oamenii nu cumpara bateriile ci doar le inchiriaza, iar la pecouri in loc sa le incarce pur si simplu ia o baterie gata incarcata de acolo si o lasa pe cea veche in loc. Chiar si solutia asta este destul de incomoda pentru ca bateriile sunt foarte grele.

Asa ca pana nu vad un titlu mare cu “Inovatie incredbila in domeniul bateriilor” nu vreau sa mai aud nimic de gadgeturi mobile si masini electrice, pentru ca nu are rost.

Published by

Overdeath

A coder in the making

One thought on “Explozia gadgeturilor mobile. Un nou trend sau chestie de moment?”

  1. Bateria de multe ori face diferenta, intr-adevar. De exemplu, singurul motiv pentru care as recomanda cuiva sa isi ia iphone 4 e durata bateriei. La fel la portabile, mac-urile domina la acest capitol.
    Re: masini electrice – se adreseaza aproape exclusiv pseud-ecologistilor din clasele bogate din SUA. Celulele de combustibil pe baza de hidrogen sunt viitorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.