Zonga.ro – Grooveshark romanesc

De curand s-a lansat site-ul Zonga.ro care isi propune sa schimbe modul in care romanii asculta muzica. Mizeaza in principal pe faptul ca este continut legal si pe stocarea in cloud care inlesneste transferul librariei muzicale intre mai multe deviceuri. In contextul actual in care mai toti avem device-uri mobile si vedem peste tot actiuni gen SOPA, ACTA, PIPA care ii fac pe oameni sa se gandeasca la legalitatea continutului de pe calculatoarele lor o astfel de aplicatie este necesara. Dar este varianta locala cea mai buna? In cele ce urmeaza o sa incerc sa fac o comparatie intre zonga.ro si serviciul pe care il folosesc in fiecare zi, adica grooveshark.com din punctul de vedere al versiunii gratuite.

Limitari pentru Versiunea gratuita

Spre deosebire de grooveshark unde poti asculta gratuit oricata muzica doresti, in versiunea gratuita de zonga.ro, timpul maxim de ascultare este limitat la 20 de ore pe luna. Aceasta limitare te cam forteaza sa scoti bani din buzunar daca vrei sa folosesti serviciul. Iar in varianta de desktop am vazut ca au aparut si ad-urile chiar daca pe site in momentul asta exista logoul lor acolo unde o sa fie ad-urile.

O alta functie care nu este disponibila gratuit in Zonga este cea de “Radio” care in principiu este un playlist dinamic in care tu alegi un gen muzical si calculatorul iti reda automat piese din acelasi gen. In grooveshark il poti “invata” spunandu-i care piese iti plac si care nu. Pe zonga nu am putut sa il testez, dar zonga are pe langa functia radio si o functie denumita SmartPlay care se bazeaza nu numai pe gen dar si pe alte criterii (banuiesc istoricul pieselor ascultate, adaugate la favorite, ar fi interesant sa se bazeze si pe ce asculta prietenii) pentru a determina ce piese sa iti sugereze. Din nou, este o optiune disponibila doar in versiunea platita si nu am putut sa o testez.

O alta metoda prin care descopar continut nou pe grooveshark este topul cu cele mai populare melodii. Un astfel de top are sens in contextul in care exista foarte multi utilizatori insa mi-e teama ca pe zonga nu o sa fie la fel de relevant datorita faptului ca va fi generat de un numar mai mic de utilizatori. (In cazul cel mai rau topul general o sa fie plin de manele, care exista din plin pe zonga). Fiind in private beta nu putem judeca dupa ce este acum in top, insa timpul ne va spune.

Imi place:
 • Interfata grafica foarte reusita ca design, pe usability mai au mici probleme
 • Calitatea buna a muzicii
 • Pretul mai mic fata de grooveshark pentru versiunea full (zonga costa 5euro/luna fata de 9$ pentru versiunea premium care include si aplicatii pentru mobil)
 • Faptul ca aplicatia de desktop poate fi folosita si de utilizatorii cu conturi gratuite
 • Ca nu am vazut niciodata cuvantul buffering si toate melodiile incep instant
Nu imi place:
 • Ca nu pot sa imi adaug propria muzica
 • Ca nu au fost implementate meniuri de dreapta click asa ca trebuie sa te uiti dupa butoane prin interfata care de multe ori nu sunt puse in cele mai intuitive locuri. (Pentru adaugarea pieselor in playlist trebuie neaparat sa faci drag and drop ceea ce mi se pare incomod). De asemeanea scroll-ul de la mouse nu merge decat uneori
 • Ca a trebuit sa imi confirm numarul de telefon mobil la inscriere. Nu inteleg de ce a fost acest pas necesar.
 • Ca nu pot sa vad cate din cele 20 de ore mai sunt dispnibile (am gasit pana la urma)
 • Ca publicitatea imi intrerupe muzica (momentan sunt doar anunturi informative)
 • Ca aplicatia desktop incarca procesorul foarte mult. Practic imediat cand schimb o melodie aplicatia urca la 50%. Iar in rest sta undeva intre 20-30%. (Core 2 duo P7350@2.00 Ghz). La fel si aplicatia din site duce procesorul in 50% cand incarca o piesa noua dar apoi revine la 1-3%.

Concluzia

Impresia generala pe care am avut-o este de aplicatie facuta bine, usor de utilizat dupa ce te obisnuiesti cu ea si cu o calitate a muzicii foarte buna. Singura problema serioasa pe care am gasit-o este cea cu procesorul, dar trebuie sa tinem cont ca este inca in stadiul beta. O sa raman in continuare cu grooveshark pentru ca limitarea de 20 de ore pe luna mi-ar ajunge probabil o saptamana si inca nu sunt dispus sa trec la un cont premium, dar o sa fiu cu ochii pe ei si poate daca o sa ma hotarasc sa trec la premium o sa le compar si din perspectiva asta.

Published by

Overdeath

A coder in the making

One thought on “Zonga.ro – Grooveshark romanesc”

 1. Parerea mea este ca Zonga este mult mai bun in privinta calitatii sunetului. In rest are mult mai putine melodii decat Grooveshark.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.