Comparatie intre platformele de minat bitcoin sau alte crypto-valute

In ultima vreme fenomenul crypto-valutelor a prins din ce in ce mai multa amploare. Una din metodele prin care oamenii il exploateaza e printr-un fenomen numit “mining” sau minat prin care oamenii folosesc puterea de procesare a computerelor pentru a obtine crypto-monede. O varianta e reprezentata de construirea unor sisteme monstru cu multe placi video sau sisteme specializate numite ASIC-uri. O alta varianta e sa cumperi putere de procesare in cloud. Dar care din ele este cea mai eficienta?

Minat in cloud vs minat cu hardware propriu

Ambele strategii au avantaje si dezavantaje si este important sa le cunoastem pentru a alege varianta cea mai potrivita situatiei noastre particulare.

Avantaje la minatul cu rig-uri:

 • hardware-ul poate fi oricand valorificat inapoi in lei in cazul in care se prabuseste piata de bitcoin. Din acest punct de vedere multi o vad ca pe o investitie cu risc foarte mic.
 • libertatea totala de a alege ce moneda minezi, ce pool etc. Daca o moneda nu mai este profitabila poti oricand sa te muti pe o alta.

Dezavantaje la minatul cu rig-uri

 • Cost initial mare. Un rig care sa fie destul de puternic cat sa scoate ceva costa minim 6000 de lei
 • Costurile cu curentul. Un rig consuma minim 1000w si trebuie sa mearga 24/24
 • Discomfortul creat in casa. Rig-ul produce multa caldura si mult zgomot.
 • Set-up si mententanta. Trebuie sa stii sa faci intreg setup-ul si sa il repari in caz ca se strica ceva. Daca pentru setup exista multe tutoriale, partea de mentenanta poate fi dificila. Placile video si sursele se ard cand sunt folosite 100% constant.
 • Greu de scalat. In caz ca te hotarasti sa investesti multi bani in asta o sa ai nevoie de mult spatiu si din ce in ce mai mult timp alocat mentenantei. Cu cat vrei mai mult cu atat o sa iti consume mai mult timp.

Avantaje la minatul in cloud:

 • Poti incepe cu o suma foarte mica. Eu am inceput cu 12$ pe hashflare
 • Costul din platforma este final si achitat o singura data
 • Nu creeaza discomfort in casa
 • Se ocupa altcineva de mentenanta si set-up. Platformele asigura uptime 100%
 • Este foarte usor de scalat. Necesita cateva click-uri si se intampla imediat
 • Platforma se ocupa sa aiba cel mai eficient hardware pentru minat

Dezavantaje la minatul in cloud:

 • Nu detii hardware-ul. Daca pica piata crypto sau site-ul caruia i-ai dat banii dispare ramai cu ochii in soare.
 • Nu poti alege fix ce sa minezi. Diferite platforme ofera mai multe sau mai putine variante pe zona asta. Majoritatea aleg sa mineze automat cea mai profitabila moneda si sa o converteasca intr-una aleasa de tine.

In opinia mea daca ai incredere ca piata de crypto va creste in continuare miningul in cloud este castigatorul clar cu mentiunea ca trebuie sa fii atent ca platforma pe care o alegi sa fie una serioasa. Eu am am ales 2 platforme pe care le-am comparat pe o perioada de 3 luni.

Genesis Mining vs HashFlare

Pe 28 august mi-am deschis un cont atat pe genesis mining cat si pe hashflare si am investit suma minima pe fiecare din platforme. Mai jos rezultatele fiecarei platforme dupa 3 luni de minat.

Genesis mining

Am cumparat un pachet de minat monero de 60 H/s care la momentul respectiv a costat 50$. Acum cel mai mic pachet e de 1000 H/s si costa 830$.

 • Ca sa poti scoate banii au niste sume minime destul de mari. La monero este 0.4 monero. Va dura aprope un an sa ajung acolo
 • Poti alege in ce moneda sa fii platit. Se mineaza tot in moneda pe care ai ales-o dar sistemul iti converteste automat in ce moneda vrei. Am folosit conversia din XMR in BTC pentru ca e payout mai mic
 • Nu e foarte clar cat ai minat pana ce ajungi la acel buyout minim. Nu apare informatia nicaieri in platforma. Ca sa scot datele de mai jos a trebuit sa fac agregari in excel dupa rapoartele zilnice
XMR BTC
Hashpower 60 H/s
1 Crypto (USD) 293 12630
Crypto total 0.05790174 0.00071546
USD total 16.96 9.04
Crypto medie/zi 0.001109 0.00001589
USD medie/zi 0.32 0.20
Zile de minat 49 45
Payout minim Crypto 0.4 0.002
Zile pana la payout 360 125
Amortizare investitie (zile) 153 248

In 90 de zile am facut 26 de USD, aproximativ la jumatate din cat am investit. Din calculele initiale reiesea ca o sa imi scot investitia in aproximativ un an. Cresterea pretului monedelor pare ca o sa scada termenul la jumatate.

Puteti cumpara pachetele de la genesis mining de aici. De asemenea daca folositi codul “5hPCcA” in momentul checkout-ului veti avea o reducere de 3% care va va creste randamentul. Momentan au disponibile doar pachete de minat pe monero. Pentru a estima ce venituri veti avea folositi calculatorul acesta.

Hashflare

Este cealalta platforma pe care am incercat-o care necesita o suma minima mai mica, de doar 12$. Cu 12$ am cumparat 0.1 TH/s in algoritmul SHA-256. La hashflare cumperi un algoritm iar ei mineaza cea mai profitabila moneda din algoritmul respectiv. Algoritmul SHA-256 este folosit de bitcoin, bitcoin cash si altele.

 • Vezi foarte clar cat ai produs in fiecare zi si cat ai adunat
 • Ai optiunea sa faci payout oricand
 • Poti sa reinvestesti automat profiturile
 • Platforma intuitiva
 • Poti alege pool-ul de minare in care sa iti aloci puterea
 • Poti sa incepi cu 15$
BTC
Hashpower 0.1TH/s = 100GH/s
1 Crypto (USD) 12630
Crypto total 0.00151689
USD total 19.15
Crypto medie/zi 0.00002186
USD medie/zi 0.27
Zile de minat 99
Payout minim Crypto N/A
Zile pana la payout N/A
Amortizare investitie (zile) 43

Se poate observa ca in 90 de zile nu doar ca mi-am scos banii investiti dar am si castigat 50%. Am decis sa folosesc functia de reinvestire automate astfel incat acum am 0.22 TH/s pentru 12$.  Pentru a va decide ce algoritm e cel mai profitabil puteti folosi acest calculator

Din punctul meu de vedere Hashflare si algoritmul SHA-256 reprezinta o oportunitate foarte buna in acest moment. Voi investi mai mult la ei in perioada urmatoare. Puteti sa cumparati putere de procesare de la ei de aici

Concluzie

E important sa va faceti singuri calculele si sa alegeti un pachet potrivit. Nu exista nici o certitudine ca urmatoarele 3 luni vor fi la fel ca ultimele 3 luni. Daca urmariti sa testati apele opinia mea este sa mergeti pe hashflare. Daca vreti sa investiti masiv, genesis are un renume mai puternic.

Grafice

 

Published by

Overdeath

A coder in the making

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.