8 lucruri pe care mi-as fi dorit sa le stiu la 18 ani

Zilele trecute a fost majoratul fratelui meu si m-am gandit care sunt lucrurile pe care le cunosc acum si nu le cunosteam cand eram de varsta lui. Mai precis, lucruri care daca le-as fi cunoscut atunci ar fi facut ca viata mea sa arate mai bine astazi. So here goes..

1. Stabileste un plan

Probabil cel mai important lucru pe care il poti face e sa stabilesti un plan pe care sa il urmezi. Fie ca e vorba de ce iti doresti sa realizezi intr-un an sau o luna. Nu vei obtine nimic daca nu iti propui sa il obtii. As zice ca principalul factor care face diferenta dintre oamenii de success si ceilalti este data de faptul ca unii isi seteaza si urmeaza un plan si ceilalti nu.

Un alt aspect important este ca scoala nu te pregateste in directia asta. Nu te pregateste pentru ca iti impune un plan predefinit. Asta incurajeaza ca atunci cand ajungi pe cont propriu sa urmezi acelasi plan ca toata lumea.

Felul in care setezi planul poate face diferenta intre un plan reusit si unul esuat. Stabileste-ti obiective masurabile pe termen scurt care o sa duca la realizarea obiectivului indepartat. O sa vezi ca orice lucru dificil devine accesibil cand il spargi in lucruri marunte.

Urmareste periodic planul si vezi cum esti fata de obiectivele propuse. O data pe saptamana re-evaleaza unde ti-ai fi dorit sa fii si unde esti de fapt. Daca observi derapaje ia masuri. Cu cat iei masurile astea mai repede cu atat va fi mai usor.

Exista multe tooluri pentru asta. Eu folosesc un format de mindmap prin MindMeister imi care imi setez obiectivele majore pentru an. Apoi le declin in: Personal, Cariera, Educatie si Financiar. Apoi pe fiecare zona separ ce imi doresc sa fac in fiecare anotimp. Spre exemplu acum am setat ce imi doresc sa se intample in Iarna pe toate zonele. Nu am mers si pe celalalte anotimpuri pentru ca se pot schimba multe. Apoi fiecare element din lista de anotimp il descompun in taskuri mici si imi stabilesc ce imi doresc sa se intample saptamana curenta. Folosesc apoi trello ca sa tin evidenta a ce am facut si ce nu intr-o saptamana. La sfarsitul saptamanii evaluez ce am reusit si ce nu.

2. Educatia financiara e foarte importanta

Unul din lucrurile pe care daca le incepi devreme pot sa iti usureze foarte mult viitorul este sa intelegi cateva elemente de baza de educatie financiara. Mi-as dori sa se predea in scoli asta pentru ca este unul din lucrurile care pot avea un impact urias cu efort redus.

a. Monitorizeaza-ti cheltuielile si vezi pe ce cheltuiesti banii. Stabileste-ti niste bugete lunare pentru principalele categorii de cheltuieli si incearca sa te incadrezi in ele.

b. Economiseste macar 10% din toti banii pe care ii obtii. Creeaza-ti un cont de economii in care sa ajungi sa ai o suma egala cu cheltuielile lunare inmultite cu 6. Asta se numeste fondul de urgenta si iti va asigura o libertate imensa in luarea deciziilor pe viitor. Nu vei fi niciodata silit sa stai pe un job care nu iti place pentru ca vei avea tot timpul la dispozitie 6 luni in care sa iti gasesti altul. Evenimentele neprevazute nu vor mai fi la fel de neplacute cand stii ca esti acoperit financiar.

c. Invata despre venituri pasive si dobanda cumulativa. Asta e unul din zonele in care daca incepi cu 10 ani mai devreme rezultatele pot fi substantial diferite. Spre exemplu sa presupunem ca pui deoparte 100ron pe luna intr-un fond care iti ofera o dobanda de 10% pe an, pe care o reinvestesti in fiecare an. In 20 ani vei avea acolo approx 68.000 RON. In 30 ani vei avea aproape 200.000 RON. Observi cum o diferenta de timp de 50% se transforma intr-un return de 3 ori mai mare.

d. Invata cum functioneaza sistemul financiar. Cauta ce inseamna termenii dobanda, inflatie, dobanda de politica monetara, ROBOR si ce anume influenteaza factorii astia. In principiu invata cum functioneaza o banca in linii mari. Un video foarte bun pe tema asta aici.

e. Invata diferenta dintre investitie si cheltuiala. Cauta sa iti transformi cheltuielile in investitii si vei vedea ca nu mai cheltuiesti nimic niciodata (exagerez putin). Ca sa iti dau un exemplu: daca iti cumperi o masina smechera si o folosesti sa ajungi doar sa te plimbi aceasta e o cheltuiala. Daca folosesti masina respectiva sa faci video-uri cu ea pe youtube care iti aduc un castig atunci e o investitie. Daca iti aduce mai mult decat deprecierea si dobanda creditului atunci masina nu te costa nimic.

3. Iesi tot timpul din zona de comfort

Incearca sa faci tot timpul lucruri incomode. Asta te va forta sa te expui la experiente noi si din ele sa inveti lucruri care te vor ajuta inzecit. De asemenea vei reusi sa descoperi lucruri noi care iti plac.

Daca esti programator invata un limbaj de programare nou complet diferit. Daca ai probleme in interactiunea cu oamenii, incearca sa vorbesti cu o persoana noua in fiecare zi. Daca ti-e frica sa conduci, urca-te in fiecare zi la volan si mergi pe un traseu cunoscut. Daca job-ul pe care il ai nu mai e challenging, schimba-l.

As mai adauga aici si sa fii tot timpul deschis la oportunitati cu raport risc/beneficiu disproportionat. Si aici ma refer la acele situatii in care risc-ul e minim dar beneficiul potential e enorm. Ex: sa cumperi bitcoin de 50$ acum 6 ani. Ai fi luat in jur de 10 bitcoini care acum ar valora mai bine de 100.000$.  Singurul risc era pierderea celor 50$.

4. Timpul e cea mai valoroasa resursa

Si e important sa il organizezi bine. Planifica-ti lucrurile in asa fel incat sa nu ajungi niciodata in criza de timp. Fiind o resursa pretioasa, aloca timp doar pentru acele activitati care iti aduc ceva in schimb.

Aici ajuta daca iti imparti taskurile in 4 cadrane: important si urgent, important si neurgent, neimportant si urgent, neimportant si neurgent. Daca urmezi un plan vei reusii sa iti tii toate taskurile in categoria important si neurgent, care e categoria cu cel mai putin stres. Ocazional vor mai aparea si task-uri importante si urgente care sunt foarte stresante dar scopul e sa fie doar ocazionale. Cele neimportante si urgente nu ar trebui facute pentru ca au un return mic si stres mare. Cele neimportante si neurgente pot fi facute dupa ce sunt gata cele importante.

Nu uita sa pastrezi timp pentru distractie. La 18 ani poate pare imposibil sa nu ai timp sa te distrezi, dar adevarul e ca dupa ce ai un job la care stai 10 ore pe zi, oboseala isi spune cuvantul si nu iti mai “arde” de altceva decat sa te relaxezi.

5. Invata despre sistemul de taxe si impozite al statului

Asta te va ajuta sa intelegi mai bine diferentele dintre un investitor, un antreprenor si un angajat. Cu siguranta daca nu ai mostenit o avere e imposibil sa fii direct investitor sau antreprenor, dar stiind lucrurile astea vei putea sa stabilesti ce iti doresti pe viitor. Hint: Angajatul plateste cele mai mari impozite.

Tot aici cred ca e important sa studiezi despre venituri scalabile si nescalabile. Exemplu: Daca lucrezi ca programator si dezvolti o platforma de vanzari on-line vei fii platit fix pentru orele pe care le-ai lucrat. Ca sa faci mai multi bani trebuie sa lucrezi mai mult. Asta este un exemplu de venit nescalabil, singurul mod in care creste e cu mai multa munca sau cu o crestere a productivitatii.

6. Nu te opri niciodata din invatat

Dupa ce te angajezi devine foarte greu sa inveti. De asta e bine sa profiti la maxim de perioada facultatii si sa incerci sa acumulezi cat mai mult atunci. Cu toate astea singurul fel in care vei putea sa iti imbunatatesti situatia este acumuland cunostiinte noi.

Cunostiintele noi nu se acumuleaza doar din carti ci si din experiente. De asta la inceput e recomandat sa treci prin mai multe job-uri din cat mai multe domenii. Fiecare job nou te invata ceva si te va ajuta sa iti dai seama ce iti doresti cu adevarat.

Urmareste ca tot timpul sa inveti ceva nou. Acumularea de cunostiinte e singura investitie care este garantata.

7. Unele lupte e mai usor sa le pierzi decat sa le castigi

In orice lucru pe care il fac tine cont de cat investesti si la ce te astepti sa castigi. Daca efortul depaseste castigurile e mai usor sa investesti efortul ala in alta directie.  Un exemplu la care ma gandesc este incercarea de a schimba oamenii sa fie asa cum vrei tu.

8. Uneori perceptia e mai importanta decat realitatea

Suntem inconjurati de oameni si de multe ori chiar daca adevarul e unul, ei vor fi influentati de ceea ce cred ei. E important sa iei asta in calcul si sa evaluezi perceptia oamenilor despre anumite lucruri chiar daca esti sigur despre cum sunt ele de fapt. Asta poate fi si o arma importanta, de multe ori perceptia e mai usor de schimbat decat realitatea.

Sursa imagine: http://7kcr.com/home/life.html

Published by

Overdeath

A coder in the making

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.